PLESNA RADIONICA

Osnovni ciljevi rekreativnog plesa za djecu predškolskog uzrasta su otkrivanje i razvijanje plesne darovitosti u skladu s psihofizičkim predispozicijama djeteta, poticanje stvaralaštva u izražavanju pokretom, te približavanje plesne umjetnosti kroz doživljaj plesnog pokreta u grupi, paru i individualno. Naglasak je na spontanom kretanju (improvizaciji), te artikulaciji djetetovog autentičnog pokreta.

Svrha istraživanja mogućnosti osobnog pokreta je razvoj funkcionalnih sposobnosti (ravnoteže, brzine, gibljivosti, eksplozivne snage, koordinacije u prostoru, osjećaja za drugo tijelo) kroz igru primijenjenu djeci predškolskog uzrasta.

PROGRAM PLESNE RADIONICE

1. Ritmovi i dijelovi tijela

2. Rad u grupi i rad s partnerom: igre upoznavanja, stvaranje kratke koreografije, oponašanje pokreta suncokreta, ptica, slonova i dr.

3. Kontrasti: plesanje uz muziku, oponašanje reakcija na mokro, hladno, vruće, mijenjanje položaja tijela u reakcijama na ugodne ili neugodne položaje.

Cilj svake vježbe kreiranje je plesnog pokreta koji će poslužiti stvaranju koreografije, razvoju motoričkih sposobnosti i prostorne koordinacije, te jačanju muskulature.
Glazba će služiti kao poticaj za kretanje, a namjerno ozvučavanje pokreta (dah, glas, glasno koračanje, pljeskanje rukama) pomagat će pri uživljavanju u plesne uloge.

Voditeljica:

Renata Zaova Bačić, plesna pedagoginja