Kulturni centar od 1972 godine

Kulturni centar Travno djeluje od 1972 godine. Do 2013 djeluje pod nazivom Međunarodni centar za usluge u kulturi (MCUK). Od 1995 godine sjedište mu je u novoizgrađenoj zgradi u Travnom, ulica Božidara Magovca 17, uz plato Mamutice. U sastavu Kulturnog centra Travno je i podružnica Centar za tradicijsku kulturnu baštinu na adresi Gorjanska 14, unutar kojeg djeluje Posudionica i radionica narodnih nošnji koja djeluje u prostorima KUC-a Travno na adresi Božidara Magovca 17 te Međunarodna smotra folklora Zagreb.

Kulturni centar Travno

KUC Travno je organizator i realizator brojnih kulturnih i edukativnih programa, događanja i aktivnosti kako na lokalnom tako i na međunarodnom planu: koncerata, izložbi, filmskih programa, kazališnih predstava, dramskih, glazbenih, likovnih, plesnih i edukativnih radionica, seminara i predavanja. Ponosimo se prijateljskim i dobrosusjedskim odnosom s lokalnom zajednicom, bliskom suradnjom s mnogim umjetničkim organizacijama različitih profila kao i činjenicom da smo domaćin brojnim događanjima značajnim za kulturno-umjetničku i edukativnu scenu grada Zagreba.

Lutkarstvo

Posebna je pozornost usmjerena je na lutkarstvo, ono nam je svojevrsni zaštitni znak. Centar je organizator uglednog Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF koji se održava od 1968. godine. Organizator smo brojnih seminara, radionica, predstava i izložbi na temu lutkarstva. Od 2004. godine okupljamo osnovnoškolce na programu Smotre lutkarskih skupina pri osnovnim školama – SMOLA. Osobito je značajna i zapažena izdavačka djelatnost specijalizirana i profilirana za područje lutkarske umjetnosti a specifična su i izdanja na esperantu.

Prostor i dvorane Kulturnog centra Travno

Velik dio programa koje Centar organizira profiliran je kvartovski i namijenjen lokalnoj zajednici – građanima Travnog i Novoga Zagreba te vrtićima i ustanovama koje djeluju u blizini. Velika dvorana Kulturnog centra Travno multimedijski je prostor, opremljen modernom scenskom opremom. Gledalište ima 276 sjedala dok se scena na kojoj se održavaju koncerti, kazališne predstave, filmski, plesni i različiti drugi programi proteže na 283 m2. U dvoranama i učionicama se održavaju glazbene, likovne, plesne, strip, folklorne i sportske radionice, tečajevi gitare te stranih jezika.