Međunarodna smotra folklora Zagreb

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja dugu tradiciju smotri Seljačke sloge, kulturne, prosvjetne i dobrotvorne organizacije Hrvatske seljačke stranke između dvaju svjetskih ratova. U suvremenoj Hrvatskoj Smotra je dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a.

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine Smotra je proglašena festivalskom priredbom od nacionalnog značenja.

CENTAR ZA TRADICIJSKU KULTURNU BAŠTINU - ORGANIZATOR MEĐUNARODNE SMOTRE FOLKLORA ZAGREB

Međunarodna smotra folklora Zagreb početkom 2019. godine postala je ustrojbena jedinica Centra za tradicijsku kulturnu baštinu koja je sastavni dio Kulturnog centra Travno. Ova najveća i najprestižnija smotra folklora u Hrvatskoj održava se u mjesecu srpnju od 1966. godine u središtu glavnoga grada. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb 2014. godine proglasili su Međunarodnu smotru folklora Zagreb festivalskom priredbom od nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, kao i zavičajno plesno, glazbeno, jezično i običajno izražavanje te vrijednosti svjetske kulturne baštine.

Kulturni centar Travno gradska je ustanova u kulturi koja od 1972. godine djeluje u gradu Zagrebu. Sjedište je u Travnom, Ulica Božidara Magovca 17. Centar je organizator brojnih gradskih i međunarodnih programa, događanja i aktivnosti na raznim područjima kulture i obrazovanja – koncerata, kazališnih predstava, glazbenih i filmskih programa, dramskih, glazbenih, likovnih, plesnih, edukativnih i popularnih radionica, seminara, izložbi, predavanja i tečajeva. Scena Travno sa 274 sjedišta višenamjenski je prostor opremljen modernom scenskom opremom. Centar intenzivno surađuje sa nezavisnom kazališnom, plesnom i glazbenom scenom, organizator je Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF-a, te brojnih lutkarskih programa, seminara, radionica, predstava i izložbi. Značajna je i izdavačka djelatnost specijalizirana za područje lutkarske umjetnosti.

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu podružnica je Kulturnog centra Travno te u njoj djeluju Posudionica i radionica narodnih nošnji i Međunarodna smotra folklora Zagreb.

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu je specijalizirana ustanova koja se bavi prikupljanjem, iznajmljivanjem, rekonstrukcijom, obnovom i restauracijom narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta. Potiče različite oblike uporabe nošnji i folklornih kostima u suvremenom životu te istražuje raznovrsne mogućnosti njihove folklorne i scenske primjene.

Tijekom više od sedamdeset godina u zbirku je pohranjeno više od 36 000 raznovrsnih dijelova narodnih nošnji, kostima i scenskih folklornih rekvizita. Po veličini zbirke i djelatnosti kojom se bavi, jedinstvena je ustanova takve vrste u Republici Hrvatskoj. U zbirci su zastupljene narodne nošnje iz oko 300 različitih lokaliteta.

2021. godine Posudionica i radionica narodnih nošnji primijenila je svoj naziv u Centar za tradicijsku kulturnu baštinu.