Scena Travno International Puppet Theatre Festival Posudionica i radionica narodnih nošnji

 

Kulturni centar Travno djeluje od 1972 godine. Do 2013 djeluje pod nazivom Međunarodni centar za usluge u kulturi (MCUK). Od 1995 godine sjedište mu je u novoizgrađenoj zgradi u Travnom, ulica Božidara Magovca 17, uz plato Mamutice. U sastavu Centra je i podružnica Posudionica i radionica narodnih nošnji s Etno art galerijom sa sjedištem u Ulici baruna Trenka 1 dok se na adresi Božidara Magovca 17 iznajmljuju nošnje.

 

Kulturni centar Travno

 

KuC Travno je organizator i realizator brojnih kulturnih i obrazovnih programa, događanja i aktivnosti kako na lokalnom tako i na međunarodnom planu: koncerata, izložbi, filmskih programa, kazališnih predstava, dramskih, glazbenih, likovnih, plesnih, edukativnih i radionica, seminara, predavanja i tečajeva stranih jezika. Ponosimo se prijateljskim i dobrosusjedskim odnosom s lokalnom zajednicom, bliskom suradnjom s mnogim umjetničkim organizacijama različitih profila kao i činjenicom da smo domaćin brojnim događanjima značajnim za kulturno-umjetničku i edukativnu scenu grada Zagreba.

 
Posebna je pozornost usmjerena je na lutkarstvo, ono nam je svojevrsni zaštitni znak. Centar je organizator uglednog 
Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF koji se održava od 1968. godine. Organizator smo brojnih seminara, radionica, predstava i izložbi na temu lutkarstva. Od 2004. godine okupljamo osnovnoškolce na programu Smotre lutkarskih skupina pri osnovnim školama – SMOLA. Osobito je značajna i zapažena izdavačka djelatnost specijalizirana i profilirana za područje lutkarske umjetnosti a specifična su i izdanja na esperantu.

 
Velik dio programa koje Centar organizira profiliran je kvartovski i namijenjen lokalnoj zajednici – građanima Travnog i Novoga Zagreba te vrtićima i ustanovama koje djeluju u blizini. Velika dvorana Kulturnog centra Travno multimedijski je prostor, opremljen modernom scenskom opremom. Gledalište ima 276 sjedala dok se scena na kojoj se održavaju koncerti, kazališne predstave, filmski, plesni i različiti drugi programi proteže na 283 m2. U dvoranama i učionicama se održavaju glazbene, likovne, plesne, strip, folklorne i sportske radionice, tečajevi gitare te stranih jezika.

 

Podružnica Posudionica i radionica narodnih nošnji

 

Posudionica i radionica narodnih nošnji specijalizirana je kulturna ustanova koja se bavi prikupljanjem, iznajmljivanjem, izradom (rekonstrukcijom), obnovom i stručnom zaštitom (restauracijom) narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta. Potiče različite oblike uporabe nošnji i folklornih kostima u suvremenom životu, te istražuje raznovrsne mogućnosti njihove folklorne, modne i scenske primjene. Osnovana je 1948. godine.

Danas je Posudionica i radionica narodnih nošnji podružnica Kulturnog centra Travno. Po djelatnosti i veličini zbirke jedinstvena je ustanova takve vrste u Republici Hrvatskoj.
Korisnici usluga Posudionice su kulturno-umjetničke udruge, odgojno-obrazovne ustanove, muzeji, galerije, kazališta, različite kulturne ustanove, tvrtke, mediji i građani. Bez Posudionice ne bi bio moguć rad mnogih amaterskih folklornih ansambala, folklornih skupina u dječjim vrtićima, školama, đačkim domovima u Zagrebu i Republici Hrvatskoj te skupina hrvatskih iseljenika. Nošnje iz ove zbirke pojavljuju se u televizijskim emisijama, na glazbenim festivalima, različitim manifestacijama i smotrama folklora. Mnoge od njih obišle su svijet šireći sliku o bogatstvu hrvatske kulturne baštine.

Povećanjem zbirke i proširenjem djelatnosti došlo je do potrebe za većim prostorom za čuvanje nošnji, kao i za vlastitim izložbenim prostorom. U Ulici baruna Trenka 1 uređena je Etno Art galerija kao višenamjenski prostor namijenjen za realizaciju izložbi, koncerata, seminara, predavanja i različitih edukativnih programa.

Za sve informacije o galeriji obratite se na telefon: 01/481 9269 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

http://www.pirn.hr

 

DETALJNO O DVORANAMA KULTURNOG CENTRA

 

Kupite ulaznice putem interneta iz udobnosti vašega doma...

ulaznicehr 1

LOGO EU 1 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posjetite nas i podržite na društvenim mrežama...

Facebook facebook logo png transparent background

YouTube

 YouTube-icon-full color
  Google+  google

KUC TRAVNO preporuka

jooble logo    PIF-logo-web2
logoPIRN
djecji događajiabesplatna događanja
kajima logoskole.hr
kamo sutraradio101 2
Global-portal-po-mjeriGrad Zagreb-logo-C938C47B15-seeklogo.com