Scena Travno International Puppet Theatre Festival Posudionica i radionica narodnih nošnji

 

MEĐUNARODNI CENTAR ZA USLUGE U KULTURI djeluje od 1972. godine. Sjedište ustanove je u Društveno-kulturnom domu Travno u Ulici Božidara Magovca 17. U sastavu Centra je i podružnica Posudionica i radionica narodnih nošnji sa sjedištem u Ulici baruna Trenka 1. Centar ima ukupno 17 zaposlenika.

 

I. Kulturni centar Travno

 

Centar za kulturu je organizator i realizator brojnih međunarodnih i lokalnih programa, događanja i aktivnosti na raznim područjima kulture i obrazovanja - koncerata, izložbi, filmskih programa, kazališnih predstava, dramskih, glazbenih, likovnih, plesnih, edukativnih i popularnih radionica, seminara, predavanja i tečajeva stranih jezika. 
Posebna je pozornost usmjerena na lutkarstvo. Centar je organizator uglednog Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF-a, te brojnih lutkarskih projekata(SMOLA - smotra amaterskih lutkarskih družina), seminara, radionica, predstava i izložbi. Osobito je značajna i zapažena izdavačka djelatnost specijalizirana i profilirana za područje lutkarske umjetnosti. 
Velik dio programa koje Centar organizira profiliran je kvartovski i namijenjen lokalnoj zajednici – građanima Travnog i Novoga Zagreba. Programi su namijenjeni djeci i odraslima.
Od 01. siječnja 2011. godine Centar je od Grada Zagreba dobio na korištenje kompletan prostor Društveno-kulturnog doma Travno. Dvorana „Scena Travno“ multimedijski je prostor, opremljena je modernom scenskom opremom, ima 274 sjedišta i u njoj se održavaju koncerti, kazališne predstave, filmski, plesni i različiti drugi programi. U dvoranama i učionicama se održavaju glazbene, likovne, plesne, strip, folklorne i sportske radionice, tečajevi gitare i sintesajzera, te stranih jezika.

 

II. Podružnica Posudionica i radionica narodnih nošnji

 

Posudionica i radionica narodnih nošnji specijalizirana je za prikupljanje, iznajmljivanje, izradu (rekonstrukciju), stručnu zaštitu (restauraciju), folklornu, scensku i različite druge oblike primjene narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta. Organizator je brojnih kulturnih i edukativnih programa – koncerata, izložbi, revija, radionica, tečajeva i seminara kojima se predstavlja tradicijska kulturna baština, revitalizira tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i potiču različiti oblici upotrebe nošnji u suvremenom životu (projekt primjene tradicijskih motiva i tekstilnog rukotvorstva na suvremenoj modnoj odjeći, upotrebnom tekstilu, stanovanju i suvenirima). 
Prikupljena zbirka broji više od 23.000 raznovrsnih dijelova narodnih nošnji, kostima i folklornih rekvizita. Njen veći dio čine originalne nošnje koje ljepotom i vrijednošću ne zaostaju za onima iz muzejskih zbirki. U restauratorsko-rekonstruktorskoj radionici izrađuju se replike narodnih nošnji, povijesnih odora i zastava, te stručno zaštićuju i obnavljaju oštećene nošnje i tradicijski tekstilni predmeti. Po djelatnosti i veličini zbirke jedinstvena je ustanova takve vrste u Republici Hrvatskoj.

http://www.pirn.hr

 

 

 USTROJ KULTURNOG CENTRA TRAVNO

 

Sukladno Članku 24. Statuta u Centru se organiziraju slijedeće ustrojbene jedinice:


1. PODRUŽNICA - POSUDIONICA I RADIONICA NARODNIH NOŠNJI,

2. UPRAVNO-ADMINISTRATIVNI I TEHNIČKI ODJEL,

3. PROGRAMSKI ODJEL.

 

Sukladno Članku 25. Statuta Podružnica obavlja dio djelatnosti Centra za koji je osnovana i sudjeluje u pravnom prometu. Djelatnost Podružnice je:

- prikupljanje, pohranjivanje, stručna i znanstvena obrada narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih predmeta;

- stručna zaštita, uređenje i restauracija narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih predmeta;

- posudba i iznajmljivanje narodnih nošnji, folklornih kostima, scenskih folklornih rekvizita i tradicijskih tekstilnih predmeta;

- izrada, rekonstrukcija i prepariranje narodnih nošnji, folklornih kostima, scenskih folklornih rekvizita i tradicijskih tekstilnih predmeta, izrada materijala za izradu narodnih nošnji različitim tradicijskim tekstilnim tehnikama;

- odgojno-obrazovno prezentiranje narodnih nošnji kao dijela nacionalne kulturne baštine.

 

Sukladno Članku 28. Statuta Ustrojbene jedinice Upravno-administrativni i tehnički odjel i Programski odjel nemaju svojstvo pravne osobe i nemaju ovlaštenja u pravnom prometu. U ustrojbenim jedinicama iz članka 28. obavljaju se sljedeći poslovi:

1. UPRAVNO-ADMINISTRATIVNI I TEHNIČKI ODJEL - obavljaju se poslovi vezano za: organizaciju rada Centra, donošenje planskih dokumenata i programa rada i razvoja Centra, financijsko-računovodstveni i knjigovodstveni poslovi, administrativni, kadrovski i pravni poslovi te tehnički poslovi vezano za: programe i projekte Centra, tehnička sredstva, opremu i uređaje, korištenje dvorane i prostora Centra, protupožarnu zaštitu, čišćenje, održavanje i čuvanje objekta i drugi poslovi koji proizlaze iz zakonskih propisa.

2. PROGRAMSKI ODJEL - obavljaju se poslovi vezano za organizaciju i neposredno ostvarivanje programa u okviru djelatnosti koju Centar obavlja, poslovi marketinga i promidžbe te poslovi vezani za odnose s javnošću i sredstva javnog komuniciranja.

 

 

 

Kupite ulaznice putem interneta iz udobnosti vašega doma...

ulaznicehr 1

UPISI NA RADIONICE 2018. / 2019.

10. - 28. 9. 2018.

od 12.00 do 20.00 sati

2018.9. UPISI NA RADION ICE

 

Posjetite nas i podržite na društvenim mrežama...

Facebook facebook logo png transparent background

YouTube

 YouTube-icon-full color
  Google+  google

KUC TRAVNO preporuka

jooble logo    PIF-logo-web2
logoPIRN
djecji događajiabesplatna događanja
kajima logoskole.hr
kamo sutraradio101 2
Global-portal-po-mjeriGrad Zagreb-logo-C938C47B15-seeklogo.com